Ekskluzivna reportaža s konvencije Liburnicon 2013

Image

23. in 24. Avgusta je v Opatiji potekal Liburnicon, ki je imel letos piratsko tematiko. Seveda se je delegacija Društva Zlati Goblin dogodka tudi letos udeležila. Tako smo se Tjaž, Timotej in Špela odpravili na grandiozno avanturo v Opatijo. Ker smo prispeli malo prezgodaj, smo se kot vsaki pravi pustolovci seveda najprej pometali v mrzlo Ištrijansko vodo med požrešne morske zverine.

Image

Še posebej nujno je bilo to za Špelo, saj brez vonja po morju in ribjih črevah njen piraski kostum ne bi bil popoln.

Image

Prizorišče konvnecije je bilo prijetno – pijača, pečenje in morski zrak. Program je bil konvenciji primerno piratsko obarvan.

Image

Image

Na programu so bila različna predavanja o ladjah, morskih pošatih in zakladih. Letošnji VIP gostji sta bili Cheryl Morgan (Emerald City) in Jacqueline Carey (Kushiel), priznani SF/F avtorici. Na konvenciji je bila tudi cela kopica stojnic z različnimi izdelki (značke, majice, 8-Bit art, knjige, stripi… skratka geek swag) po zelo ugodnih cenah.

Image

Image

Image

Image

Image

S področja namiznih iger je bilo kar nekaj zanimivih stvari, med drugim Warhammer/Warhammer 40k, velikanski Settlers of Catan, na razpolago je bilo tudi mnogo ostalih iger (Munchkini, World Of Warcraft Board Game, Space Elevator, Order of the Stick Board Game…)

Image

Med temi je vsekakor bila najbolj zanimiva Machina Arcana: kooperativna steampunk Lovecraftovska horror igra v kateri vsak igralec igra svojega heroja in se z enim do tremi kolegi poda v temnice na lov za zakladom, slavo in smrtjo (predvsem slednje). To igro so ustvarili naši sosedje Hrvati. Izgleda zelo zanimivo, a žal je bilo premalo časa, da bi jo lahko v živo preizkusili. So nam pa sami avtorji igre obljubili, da so pripravljeni na ekspedicijo med Mariborske gamer-je. W00t!

Image

Seveda ne smemo pozabiti omeniti Hrvaške lože Pathfinder Society, ki je oba dneva organizirala PFS z veliko izbiro piratskih scenarijev. Seveda kot veterani, ki smo praktično vse te scenarije že preigrali, in splošni izvedenci za piratske posle, nismo hoteli delati gneče. Raje smo se udeležili predavanj o zakletih ladjah, gradnji ladij skozi zgodovino in morskih pošastih – vse zelo obvezne vsebine za vsako resno piratsko posadko.

Image

Image

Zabavni program je bil zelo raznolik in je vseboval 2 koncerta, kar nekaj kvizov, lov za zakladom, prerokovanje iz kart, LARP, tekmovanja v video igrah (Mario kart 64) in  še kaj bi se našlo. Izmed vsega tega je bil najbolj zanimiv D&D kviz, v katerem si je vsak sodelujoči najprej sestavil lik (samega sebe) tako, da je tekomval na različnih področjih in dobil rezultatom primerne statistike (metanje pikada za DEX, metanje kamna za STR, držanje sape za CON, petje/vici za CHA in testa z različnimi vprašanji in nalogami za INT ter WIS). Nekatere izmed teh nalog so bile absurdno težke (STR), druge zanimive (predvsem test za WIS in INT). Bilo pa je zelo old-school, saj je bilo skoraj nemogoče spraviti katerikoli atribut nad 12.

Image

Tjaž si je s petjem teme Pokémon zaslužil vrtoglavo karizmo 12. Ko smo si vsi sestavili like in izbrali class oz. bolje rečeno ko smo vsi se D&D-ficirali, je bil na vrsti kviz. Statistike in class so dale pri kvizu določene bonuse (polovička, koliko vprašanj lahko odgovorimo narobe preden izpademo itd.), za vsako pravilno odgovorjeno vprašanje je tekmovalec dobil zlatnike, s katerimi se je dalo kupiti določene bonuse. Z vsako napačno pa je seveda izgubil življenje. Zmagovalec je bil tisti, ki je »preživel« do konca kviza z največ zlatniki. Ker je bila večina vprašanj iz manj znanega sveta Dragonlance, močno sumimo, da to ni uspelo nikomur.

Image

Liburnicon 2013 je bil vse in še več od pričakovanega za konvencijo te velikosti na našem koncu Evrope. Sosedom čestitamo in se jim zahvaljujemo za odlično organizacijo in vsebino konvencije, rojake pa pozivamo, da se z nami zapeljejo na kakšen podoben dogodek v prihodnosti. Če bomo ukradli kakšno idejo pri organizaciji naslednjega GobliCon-a, je to samo zato, ker smo pirati.

Yarr!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s