Igranje domišljijskih vlog

Igralci fantazijskih iger domišljijskih vlog se preizkusijo kot pogumni bojevniki, pretkani zmikavti, divji barbari, radovedni učenjaki in ostali fantazijski pustolovci v igri bojevanja, magije, iznajdljivosti in diplomacije, skoz katero jih vodi Game Master (GM). Liki kot ekipa odkrivajo skrivnosti, se soočajo z nevarnostmi in na koncu seveda osvojijo nepreceljive zaklade ali preprečijo velike katastrofe… Če ne podležejo zverem, ljudem, samim sebi, drug drugemu ali grozotam z druge strani. Da bi začeli igrati, potrebujete samo pogum, domišljijo in svinčnik (neobvezno). Ko mi dodamo figurice, kocke in vnaprej narejene like po vaši izbiri se lahko začne potovanje v vsak svet. Tako poleg fantazijskih iger igranja domišljijskih vlog (ki so najbolje znane) poznamo še igre v znanstvenofantastičnih, postapokaliptičnih, alternativno-zgodovinskih in drugih svetovih.

Namizne igre igranja domišljijskih vlog (tabletop RPG) so na nek način podobne računalniškim, vendar so vsebinsko mnogo manj omejene, saj je edina omejitev domišljija. Tako imenovani »Game Master« oziroma vodja igre pozna njeno vsebino oziroma scenarij igre – opisuje lokacije v igri, nastavlja pred igralce razne izzive, probleme, sovražnike ipd., ki jih morajo liki igralcev premagati. Prav tako Game Master igra vse like, s katerimi se igralci srečajo v igri (NPC-ji ali non-player characters). Vsak igralec ima svoj lik, ki si ga sam zamisli. Liki igralcev ponavadi tvorijo skupino pustolovcev, ki se skupaj prebijajo skozi različne nevarnosti, raziskujejo zanimive lokacije, se borijo z nevarnimi pošastmi in če imajo srečo, osvojijo velike zaklade ali pa rešijo zamotano skrivnost.

2015.1.10 dan namiznih iger (36)

 

Igre se lahko dogajajo v kakršnemkoli svetu (setting-u): fantazijskem, znanstveno-fantastičnem, zgodovinskem, sodobnem, ali pa tudi popolnoma izmišljenem. Igralci prav tako lahko prevzamejo neomejeno različne vloge – od skupine pogumnih junakov, ki rešujejo svet pred hudobnim čarovnikom, do detektivov, preživelih v zombi apokalipsi, superherojev, vesoljskih popotnikov, piratov, članov znanstvene ekspedicije, zločinske tolpe, potujočega cirkusa… Skratka popolnoma odvisno od narave in vsebine igre, ki igralce zanima.

2015.05.03 004

Vsak lik ima svoje lastnosti, sposobnosti in talente, ki so izraženi v določenih številkah. Nato o uspehu ali neuspehu akcij, ki jih liki poskušajo opraviti, odločajo kocke. Seveda je jasno da ima lik z boljšimi sposobnostmi dosti boljše možnosti, da mu bo poskus uspel.

V teh igrah ni zmagovalcev ali poražencev, saj gre za igre sodelovanja (kooperativno igranje). Seveda pa to ne pomeni, da so liki igralcev v igri vedno najboljši prijatelji – to je popolnoma odvisno od igralcev in zgodb, ki so si jih zamislili za svoje like.

IMG_1748

Za igranje iger domišljijskih vlog poleg domišljije ne potrebujemo skoraj ničesar razen svinčnika in lista papirja. Knjige, kocke, figurice in podobno priskrbimo mi, seveda pa lahko vsak prinese tudi svoje. Ker vključujejo nekaj kreativnega razmišljanja in pisanja večina teh iger ni primerna za posameznike mlajše od 15 let, razen redkih zelo nadarjenih izjem. Zgornje starostne omejitve seveda ni.

Poleg zabave igre igranja domišljijskih vlog predstavljajo produktiven način preživljanja prostega časa in neke vrste mentalni in čustveni “trening”, saj si igralec z igranjem različnih likov pridobi številne izkušnje na področju reševanja problemov, timskega dela, socialnih situacij, ustvarjalnega razmišljanja in še bi lahko naštevali. Poleg tega dajejo igralcu danes dragoceno priložnost, da namesto doma za računalnikom svoj prosti čas preživlja s prijatelji, ki imajo podobne interese.

Komentiraj